Mobilház – valóban megéri?

Egy tényleg minőségi, téliesített, akár 30-40 éves használatot is kibíró mobilház ára 3 és fél, de inkább 4 millió forintnál kezdődik. Ebből adódik, hogy szükségmegoldásként sajnos biztosan nem jöhet számításba.

A legnagyobb előnye inkább az, hogy még ennyi pénzért is sokkal jobban megéri, mintha valaki egész életére eladósodna egy 15-20 millió forintos ingatlanra felvett lakáshitel következtében. Ráadásul egy mobilház alapterülete elérheti akár a 80-90 négyzetmétert is, tehát a tágas belső térről sem kell lemondania annak, aki mellette dönt.

Mi okozza a mobilházak sikerét Amerikában? Miért választja a lakosság 10%-a lakhelyéül a mobilházakat az USA-ban? A mobilházaknak a mozgathatóságukon kívül számtalan előnyük van, köztük az, hogy nem kell építési engedélyt kérni rá, bárhol felállíthatók és azonnal használatba vehetők, ezért ideálisak lehetnek szintén sokat költözőknek, vagy nyaralónak, hétvégi háznak.

Bár hazánkban még nem terjedt el széles körben a mobilházak használata, Nyugat-Európában illetve az USA-ban nagy népszerűségnek örvend. Amerikában a lakosság 10%-a él mobilházakban, ahol a munkahely változás miatt szívesen költöznek akár messzi vidékekre. Ilyenkor nem kell csomagolni, albérletet vagy házat keresni, egyszerűen fogják a házukat, egy kamion után kötik, majd az új helyen újra használatba veszik. A magyarok ellenben köztudottan „röghöz kötöttek”, sokszor még egy 20 km-re levő munkahely kedvéért sem hajlandók ingázni, nemhogy elköltözni az ország, vagy akár a kontinens másik végére. Ennek ellenére nagy jövő előtt áll ez az „építési mód” itt Magyarországon is.

A mobilház egy ház formájú óriás lakókocsira hasonlító könnyűszerkezetes épület, ami kerekeken szállítható egyik helyről a másikra, de emellett minden kényelemmel és szükséges bútorzattal felszerelt. A szállításuk bármely szállítmányozó céggel megoldható. Ezek a házak tényleg középúton helyezkednek el a lakókocsik és a könnyűszerkezetes házak között. A kempingekben egyre népszerűbbek, mivel jóval kényelmesebbek a lakókocsiknál, de a faházaknál mobilabbak, könnyen átszállíthatók akár egy másik kempingbe.

A mobil házak kiválóan alkalmasak megfelelően közművesített helyre telepítve nyaralónak, hétvégi háznak, vagy kempingekbe telepített lakókocsi helyett. Ahogy a mobilház megérkezik, ráköthető a közműcsatlakozásokra, és így azonnal használatba vehető. A házakban a fűtés is megoldott, így nem csak szezonálisan használhatók, hanem állandó lakásnak is alkalmasak. Annál is inkább, mivel a méretük általában 20-50 m2 között mozog, a nagyobbakban az étkező-nappali-konyhán kívül 2-3 hálószoba is található.

A mobilházak felállításához nincs szükség építési engedélyre, de azért a biztonság kedvéért nem árt tájékozódni az illetékes építési osztályon.
A mobilházak valóban alkalmasak az építési szabályok kijátszására, tehát felállíthatók olyan telken amelyre építési tilalom van kiadva, esetleg természetvédelmi területen található, vagy zártkert. Az egyetlen kötöttséget közművek és a szállítás okozza, ugyanis elegendő helynek kell rendelkezésre állni ahhoz a telken, hogy egy kamion a helyszínre szállíthassa.

A mobilházaknak nem kell külön alapozást készíteni, elég a megfelelően tömörített talaj, és 4-6 helyre elhelyezett betonkockák. A mobilházat talpakra állítják, hogy tehermentesítsék a kerekeket. A közművekre való rákötés megvan egy nap alatt.

Ezek a házak nagyon hasonlítanak a könnyűszerkezetes házakhoz, a többségük fém vagy fa vázas hőszigetelt szendvicsszerkezetűek. Kívülről lehet fa vagy fém borításuk, belül gipszkarton vagy fa, mely festhető, tapétázható. A két réteg között 5-20 cm vastag hőszigetelés található.

A hazai piacon körülnézve 1,5 millió forinttól már kaphatók használt mobilházak. Az új mobilházak árai 4-6 M Ft között mozognak, viszont ezek is teljesen felszereltek (bútorok, háztartási eszközök, hűtő, tűzhely stb…) igény szerint akár masszázszuhannyal is kérhetők.

Egy mobilház akár kiváló üzleti befektetés is lehet. Vásárolunk egy mobilházat, melyet valamelyik tengerparti kempingbe telepítünk, majd a saját nyaralási hetünkön kívül bérbe is adhatjuk. A magasabb komfortfokozat, és kényelmesebb belső miatt magasabb árat is kérhetünk, mint egy telepített lakókocsi esetén. Mivel a házak mobilak, szükség esetén másik kempingbe költöztethetők, akár szezononként is. Ezen kívül nem elhanyagolható szempont, hogy ha csak a saját családunk nyaraltatására szánjuk, akkor minden évben máshol nyaralhatunk, akár egy egész nyáron át.

A „laikusok” és az építészek körében egyaránt vannak ellenzői, és megszállottjai is a mobilházaknak. Sokan félnek tőle, hogy az elterjedése inkább a szegénynegyedek számát növelné, mások amellett törnek lándzsát, hogy egy használt mobilház egy olcsó zártkerti telekre felállítva elérhető alternatíva lehet azok számára, akik rendelkeznek némi önerővel, de nem akarnak hitelt felvenni – vagy a hitel visszafizetésébe belerokkanni.

forrás: www.7haz.hu